Vardag

Det händer inte så mycket på vardagar :-) det kan jag tycka är lite skönt också, när allting bara går sin gilla lunk.
Just nu sitter jag och försöker lära mig ett gäng mineraler som vi skall lära oss att känna igen, på en stund ska jag ta tag i fysiken.

Min egen fysik fick sig en omgång igår :-) Jag var på spinning, det var ett tag sen... och vaddå, ta det lite lugnt vad är det?? Jaja det känns idag kan jag säga. Och det kommer säkerligen att kännas ännun mer ikväll när jag ska på combat men hoppa över combaten, nääää.... jag trodde ju att jag var tvungen gå på föräldramöte ikväll men jag hade tagit fel på vecka. Så denna vecka är det combat och nästa vecka är det föräldramöte, måste försöka trumma in det i huvet tillsammans med mineralerna.

Jag tänkte baka surdegsbröd idag också. Jag tror jag har en fin surdeg nu, klar att användas. Jag har faktiskt aldrig vågat prova på surdegsbröd förut det har verkat så krångligt, mata deg och hålla den levande osv. Men nu ska det bli av.
Blir det bra kommer receptet här senare.

Bodybalance

Så himla skönt det var med bodybalance igår. Men jag kan inte förstå hur nån enda människa kan säga att det inte är jobbigt, det är skitjobbigt. Benen skakade så att hålla balansen var nästan omöjligt och maglåten var grym... 9 min lång. Men det känns som om jag behöver lite balance för att mjuka upp mina stela leder och muskler. Det är lite sent för mig att träna såpass sent, mellan 8 och 9, jag får svårt att komma till ro även efter ett lungt pass som bodybalance. Men när jag väl somnade sov jag som en klubbad oxe, jag hörde inte ens klockan när den ringde första gången. Men det var jätteskönt och nu känner jag mig behagligt utvilad.

Över till nåt annat... Jag har satt igång en surdeg, den är "färdig" nu och inställd i kylen i väntan på ett bak, tror det blir torsdag när jag inte har några lektioner eller föreläsningar. Det blir faktiskt första gången för mig, ska bli spännande. :-)

FORMBRÖD 2 st



Ingredienser:
50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja + olja till formarna
15 dl vetemjöl (min vava trogen bytte jag ut ca 2 dl mot grahamsmjöl för att få lite mer fibrer)

Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet och blanda i övriga ingredienser. Arbeta degen i minst 5 min, den ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 30 min. pensla två 2-liters formar med olja. Stjälp mer degen i formarna, den ska inte tas upp och knådas mer. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Grädda i nedersta delen av ugnen ca 40 min i 200° ugnsvärme. Stjälp upp bröden och låt svalna.
(recept från Allt om Mat)

LANTBRÖDSKAKOR 24 st

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl fingervarm filmjölk
1 1/2 tsk salt
2 tsk ättiksprit
1 tsk stött anis
1 tsk stött fänkål
ca 1 liter lantbrödsmjöl

Gör så här:
Lös uppjästen i vattnet och blanda i allt utom lite av mjölet. Arbeta degen smidig och låt jäsa ca 1 timme. Ta upp degen och knåda in resten sv mjölet. Baka ut till runda kakor och platta till dem med handen, nagga. Låt jäsa ca 30 min. grädda mitt i ugnen ca 20 min i 200 °.

RÅGBULLAR MED RUSSIN 24 st



Ingredienser:
100 g jäst
1 liter fingervarmt vatten
2 tsk salt
1/2 dl vit sirap
1/2 dl olja
1-2 dl russin
ca 5 dl fint rågmjöl
ca 15 dl vetemjöl (vet inte exakt känn att degen går att hantera men ändå är ganska lös)

Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet tillsätt resten. Kolla att degen går att hantera annars sätt i lite mer mjöl. Låt jäsa ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda med mjöl tills du kan forma bullar. Lägg på plåtar och låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Grädda ca 20 min i 225° ugnsvärme.

Sommartid!

Ni har väl inte glömt att ställa om klockan? Nu nalkas sommaren :-) så smått.
Igår var jag och en kompis och körde lite styrketräning i gymmet. Välbehövligt men åh så trist. Att ha en kompis med att surra lite med och bli peppad av hjälper uppen hel del. Stunden efteråt i varsinn massagefåtölj och sen en kopp kaffe med surr när man kan känna sig duktig gör det hela mödan värt. Tack Anneli för ett bra träningspass och en trevlig stund.
Kvällen fortsatte med entrecote, vitlökskroketter, vitlökssmör och grönsallad, till det ett glas rött. Så fick man återigen konstatera att man inte är smartare än en femteklassare. Hmm...
Sen slog vi på filmen Faster tog fram lite ost och kex och det som var kvar av vinet :-).
Hoppas alla haft en bra lördagkväll och får en toppen söndag.

Faster

Faster är en typisk amerikansk actionrulle. Brorsan har blivit nrutalt mördad och efter tio år i finkan ska han hämnas. Brutal action, biljakter, skottlossning osv, dvs allt som behövs för en bra action. Inte jättespännande, man listade ganska snart ut hur det hängde ihop men den var inte dålig, så av mig får den ett medelbetyg. Man kan se den om man inte har annat för sig men man kan klara sig lika bra utan.

The Fighter

The Fighter blev nominerad till sju Oscars varav den fick två. Bästa manliga respektive kvinnliga biroll. Trots att jag tittade bort en del, boxningen, var den bra. Ingen absolut topp på min lista, men väl värd att tillbringa ett par timmar i soffan en fredagkväll framför. (Hmm konstig mening men ni fattar...) Klart bra skådespeleri, människorna kändes riktiga, inte så hollywoodplastigt vackra som i många amerikanska filmer. Klarar man av att se på boxning är den kanske bättre. Allt som allt kan jag rekommendera den... Japp det gör jag.

FRASIGA VÅFFLOR ca 8 laggar

Ingredienser:
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vatten
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl smält avsvalnat smör

Gör så här:
Häll mjölken i en bunke och tillsätt mjöl och bakpulver, rör slätt och klumpfritt, tillsätt vattnet och sedan det avsvalnade smöret. Grädda. Ät. Njut.

Våffeldagen

är det ju idag, eller vårfrudagen som det egentligen ska vara men då hade det ju inte blivit några våfflor idag :-)
Jag tycker våfflor ska vara riktigt frasiga och spröda, så det knastrar lite när man äter dem. Mums! Ja våfflor till efterrätt blev det ja, med nykokt jordgubbssylt till, så nykokt att den inte riktigt hunnit stelna ännu. Till middag blev det fajitas med strimlad lövbiff, paprika och rödlök, och så förstås salsa och gräddfil. Mätt och nöjd sitter jag nu och hänger vid datorn till dess det är nån ide att slå på dumburken. Ha en riktigt trevlig fredagkväll...

Godmorgon!

Skönt trött i kroppen efter combaten igår. Det blir en vilodag idag, en promenad om det inte blåser så mycket får räcka. Jag tycker inte om när det blåser...
Vad som annars blir av dagen får visa sig. Det har varit väldigt skönt med en veckas ledigt det behövdes och nu känns det roligt att börja om med nya kurser på måndag. Jag känner mig redo :)

Tandläkarbesök

är inte det bästa jag vet. Jag är inte rädd men ändå, en rotfyllning är inget man ser fram emot.
Nu till nåt trevligare, lite trevligare i alla fall. Solen skiner och man kan förledas att tro att det är skönt ute men det är det INTE. En bister nordanvind som ibland tar i så att det knakar i huset. Hoppas bara att björkarna är friska... Snöbjörnen är på väg på utflykt så jag måste nog ut och hindra den innan nästa stormryck kommer. Förutom det så har det här varit en rätt slapp dag. Jag har inte ens bakat fast dottern önskade russinbullar till frukostbröd. bet få bli nån annan dag. Ikväll är det combat med Annelie som instruktör. Det ska bli riktigt kul.

BOHUSLÄNDSKA BRÖDKAKOR 6 st



Ingredienser:

100 g jäst
2 dl socker
1 liter vatten
150 g smör/margarin
2 tsk salt
2 dl rågmjöl
ca 3 l vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen i degbunken. Häll i sockret. Koka upp 4 dl av vattnet och smält sedan smöret i det. Kyl blandningen imed resten av vattnet, då blir det lagom temp att hälla på jästen. Tillsätt saltet. Blanda i rågmjölet och ca 2 1/2 l av vetemjölet. Arbeta ihop degen. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 30 min).
Dela degen i 6 bitar och kavla ut till bakplåtsstora kakor. Nagga och låt jäsa ca 20 min.
Grädda mitt i ugn i 275 g ca 5 min.

ANISBRÖD 3 st



Ingredienser:
50 g jäst
1/2 dl mörk sirap
5 dl vatten(fingervarmt)
2 msk olja
2 tsk salt
2 tsk hel anis, mortlad
1 1/2 dl grovt rågmjöl
ca 12 dl fullkornsvetemjöl
vatten att pensla med
2 tsk blandade hela brödkryddor, t ex fänkål, anis och kummin

Gör så här:
Blanda allt utom en liten del vetemjöl som sparas till utbakning, arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 min. Dela degen i bitar och forma limpor med spetsiga kanter, lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30-35 min. sätt ugnen på 250°, pensla bröden med vatten ochströ över mortlade brödkryddor och lite mjöl. Skåra bröden med vass kniv. Släng in lite vatten i ugnenoch grädda i nedre delen av ugnen i 5 min. sänk värmen till 200° och fortsätt grädda i ca 25 min.
(receptet kommer från Allt om Mat)

Vädret

spelade mig ett spratt idag. Så soligt och fint på förmiddan, efter lunch började mulnen dra in så jag insåg ganska snart att min grop fick klara sig utan mig idag men jag klädde mig och stoppade min nya ljudbok i öronen och tänkte mig en långpromenad. Fy bubblans va kallt det blåste och när det började virvla snö i luften vände jag och gick hem. Jag var definitivt för lite klädd, att man aldrig lär sig...
Jag bakade lite i stället... Anisbrö och bohusländska brödkakor blev det, recepten kommer så småningom. Jag tänkte försöka fotografera med min urkassa gratiskamera, blir det bilder som det går att se vad de föreställer ska jag lägga till dem till recepten också.

Vilket härligt...

...combatpass det var igår. Jag tror den här releasen kommer att bli super. Rolig, fartig, inga svåra moves bara att ge järnet. Lite förvirrat som vanligt på releasen och för mycket folk för min smak men helt enkelt skitkul. Ont i ryggen har jag idag också men jag tror inte det beror så mycket på combaten som på knepiga ställningar när jag skurade ur kylen igår. men det går över.
Vad ska jag göra idag då? Vem vet, solen skiner så jag kanske får sitta i min grop en stund idag. Hoppas det i alla fall.

Bodycombat

står på schemat ikväll, ny release och det ska bli jättekul. Därför blir det en tidig middag idag. Tasteline får stå för inspirationen till middagsmat idag. Det blir inte exakt men nåt åt det hållet. Inte fick jag sitta ute i min grop idag heller... ja fick och fick... på förmiddan storrensade jag kylen och tog ut och diskade alla hyllor och lådor och när jag var klar med det hade solen gått i moln. Typiskt eller...

MOROTSBRÖD 2 st



Ingredienser:

50 g jäst
1/2 l mjölk
3 msk socker
1 tsk salt
1/2 dl olja
1/2 dl hela linfrön
ca 5 finrivna morötter
ca 5 dl grahamsmjöl
vetemjöl
flingsalt

Gör så här:
Värm mjölken till fingervarm och lös jästen. Tillsätt allt utom vetemjöl och blanda. Arbeta sedan in vetemjöl till en hanterbar deg. låt jäsa ca 30 min. Olja två brödformar och sätt ugnen på 225°. Forma två limpor av degen och pensla med vatten, strö sedan på flingsalt runt om(inte för mycket) och lägg i formarna. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. grädda i nedre delen av ugnen 25-30 min.

FRÖKNÄCKE 4 st

Ingredienser:
1/2 pkt jäst

2 1/2 dl fingervarmt vatten
2 tsk sirap
4 dl grahamsmjöl
3-4 dl vete mjöl
frön att strö på ( sesamfrön, skalade solrosfrön, vallmofrön)
flingsalt
vatten till pensling

Gör så här:
Rör ut jästen i vattnet i en bunke. Tillsätt sirap, salt, grahamsmjöl, och större delen av vetemjölet. Arbeta ihop till en deg och låt jäsa ca 30 min. Dela degen i 4 bitar, kavla ut så tunt som möjligt och lägg på bakpappersklädd plåt.
Nagga, pensla med vatten och strö på frön och flingsalt. Kavla fast fröna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min i 175 g ugnsvärme. Låt svalna på galler.



GRAHAMSBRÖD 4 st

Ingredienser:
25 g jäst
1 liter mjölk
1/2 msk salt
10 dl grahamsmjöl
12 dl vetemjöl
50 g smält smör

Gör så här:
Smula jästen i degbunken, värm mjölken till fingervarm och rör ut jästen i den. Tillsätt salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet till en ganska lös deg. Arbeta till sist in smöret. Låt jäsa ca 30 min. sätt ugnen på 275° och baka ut kakorna till platta (ca 3cm höga) runda kakor ta ut ett 3-4 cm stort hål i mitten (kan hoppas över men det blir ganska fint) och nagga dem. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. grädda sedan 12 - 15 min i nedre delen av ugnen.

Du skall inte...

gräva en grop åt andra... så igår grävde jag en åt mig själv. Vid söderväggen på huset så där blir riktigt varnt och gosigt när solen skiner. Det gjorde den inte idag minsann, några plusgrader och stundvis regn, skittråkigt väder men det tär ordentligt på snödrivorna. Det fick bli en bakdag istället. Grahamsbröd, fröknäcke och ett egenpåhittat formbröd med morötter och linfrön och med flingsalt utanpå. Det sistnämnda blev jättegott. Ja alla blev bra men det är speciellt roligt när ett hittepåbröd blir så bra. Ni ska få recepten lite senare.

Du skall inte... är också titeln på en bok jag lyssnade på här i vintras. Den är skriven av Frida Edman och den lästes upp av författarinnan själv.


Det kanske inte var helt lyckat hon skulle ha låtit någon annan läsa... Men boken som sådan var bra, bra människoskildringar. Lite annorlunda, rätt personlig stil tycker jag.Lite missvisande var att den fanns bland deckare och kriminalromaner för någon sådan är den verkligen inte. Feelgod skulle jag snarare kalla den. Nån annan som läst den? Om inte kan jag rekomendera verkligen rekomendera den.


True Grit

Det händer inte så ofta att jag skrattar högt när jag ser film på bio. Men igår när jag och maken var och såg bröderna Coens True Grit gjorde jag faktiskt det. Filmen är ingen komedi men den fick in några klockrena träffar. En ganska klassisk westernfilm om en fjortonårig flicka som lejer en sheriff att hämnas på mannen som sköt ihjäl hennes far. Hpn får förstås tag i den mest osannolike kompanjonen, en totalt nedsupen äldre man. Filmen bjöd inte på några större överraskningar utan slutate som väntat. Rolig, lite sorglig, lite spännande och väldigt underhållande. I alla fall på bio, för film ska ses på bio, de blir alltid snäppet bättre då.

Hej på er!

Välkomna till min blogg. Eftersom mitt liv består av plugg, träning och mat, en film ibland och så nån bok, ja förutom familjen då, så antar jag att det är vad bloggen kommer att handla om. Presentation av mig och mitt liv får komma eftersom. En kort början men som sagt.... Välkomna!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0